Kouř, připálené nečistoty, výkyvy teploty: Jak se vyhnout trampotám při grilování

Date:

Pěstitelská sezóna je definitivně tady, hlavní grilovací se také naplno rozbíhá. Znáte rozdílné způsoby fungování grilů, jejich přednosti i nevýhody a zejména moderní vymoženosti ještě zvyšující přitažlivost této oblíbené aktivity?

Doslova stacionárním grilem, zároveň originálním architektonickým prvkem zahrady, je krbový. Klasický mobilní gril – starosvětsky masivní či útlejší s jednodušší manipulací – je rovněž na tuhé palivo. Rozumět pod tím stále můžete dřevěné uhlí, respektive brikety z něho, trendově však i pelety vyráběné lisováním pilin z různých aromatických dřevin. Z rozšířenosti grilů na dřevěné uhlí, brikety a pelety vyplývá bohatý výběr podle velikostí, materiálů, tvarů i cenových pořadů. Společným jmenovatelem a hlavním minusem pro okolí (především pro háklivé sousedy) je intenzivní kouř.

Plynová nekouří, v tom je však i jejich handicap

Právě kouř ze spalování, ale ani popel a saze neprodukuje plynový gril. Vychytávkami jsou postranní hořáky, nastavování extrémního záře na prudké opékání, kolejničky na odvádění tuku do sběrné nádoby, především však smart systém soustavného udržování stabilní teploty s reakční dobou na jakékoli výkyvy v reálném čase namísto kdysi termostatem navozovaných korekcí s váznutím řádově v minutách. Celkově je iu starších či levnějších modelů základním přínosem plynových grilů právě pohodlná a účinná regulace teploty. Za negativum je třeba považovat neschopnost obohatit jídlo doplňkovým aroma.

cold brew zahradní čaj
ČTĚTE I
Připravte si zahradní cold brew: lahodný čaj pro letní posezení venku
Nejvhodnější pro začátečníky

Play0%Volume
Stejný hendikep se vztahuje na elektrické grily, jsou však z několika důvodů nejvhodnějším řešením pro začátečníky nebo kuchaře, kteří si nepotrpí na image a dávají přednost pohodlí a flexibilitě. Menší modely se snadno transportují například na chatu, montují, spouštějí, obsluhují i ​​čistí. Takové chytré zařízení si najde uplatnění i na balkoně nebo terase. Imperativem samozřejmě je napojení na elektrickou energii.

Klidně se věnujte společnosti

Populární jsou systémy, které povyšují grily na univerzální exteriérovou kuchyni. Ke komponentům vedle obligátní mřížky patří wok, pizza kámen, pánev, otáčecí špíz, vaflovač, toastovač… Chcete-li uspořádat barbeque a zároveň se věnovat rodině, kamarádům či kolegům, k dispozici jsou gadgety a aplikace, které vám jako hostiteli umožní trávit čas se společností třeba i na opačném konci zahrady. Zařízení s údaji z teplotních sond vás totiž odlehčující a spolehlivě provedou celým procesem od spuštění grilu až po servírování, ba nabízejí recepty. Digitalizovaný provoz grilu je založen na přijímání informací a notifikací do smartphonu.

Young woman using tongs to grill food on a barbecue while drinking

Pomocí aplikace v chytrém telefonu můžete trávit čas se svými hosty, a zároveň grilovat na opačném konci zahrady.
Nepřilnavý olej usnadňuje čištění

Rošty po hodech vypalte při vysoké teplotě a poté vydrhněte speciálním kartáčem. Gril nejlépe ošetříte čističem laku na smalt a nerez, a to prostřednictvím houbičky z pevných dutých vláken s co největší absorpcí. Práci si předem usnadníte použitím nepřilnavého oleje: zabraňuje připálení a přitom nemá žádný nepříznivý vliv na kvalitu výsledku. Životnost grilu prodloužíte nasazováním ochranného obalu proti vlhkosti a nečistotám.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Jak si vybrat správný talisman

Jako talisman bývá označovaný předmět, který má jeho majiteli...

Potřebujete provést servis nebo kontrolu plynového kotle? Víme, kdo v Teplicích vám pomůže

Mnozí z nás používají k topení plynové kotle nebo kotle na...

Příliš tuhá půda je problém. Jak ji kypřit a hnojit, a přitom nenadělat škodu?

Pravdou je, že různé druhy vegetace mají odlišné nároky...

Chcete zhubnout? Zahrada podává pomocnou ruku. Zelený chřest je ideální zelenina

Chřest byl po staletí zelený, až koncem 19. století...